WASMACHINE Tips & Trucs

WASMACHINE Tips & Trucs

Allereerst gefeliciteerd met uw aankoop en bedankt dat u voor Budget Witgoed heeft gekozen.
Hieronder vindt u informatie over hoe u uw condens droger het beste kan onderhouden.
Deze kleine punten van onderhoud kan een wereld van verschil maken in de levensduur van uw machine.

Bij installatie
Zet de wasmachine waterpas en stabiel.
Dit voorkomt dat de wasmachine gaat klapperen of verschuiven.
Sluit waterslang aan en draai goed dicht.

Voorkom vetluis

Bacteriën, ook wel vetluis genoemd, voelen zich thuis in wasmiddelresten en achtergebleven vuil. Ze zorgen voor onfrisse geurtjes en grijze vlekken op wasgoed. Wasmiddel en vuil kunnen achterblijven als je vaak wast op lage temperaturen met weinig water, of als je teveel of juist te weinig wasmiddel gebruikt.
Tips om vetluis te voorkomen of verhelpen:

 • Houd je aan het doseeradvies op de verpakking van het wasmiddel.
 • Laat na een wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen.
 • Laat ook het doseerbakje open staat zodat het kan drogen. Soms blijft wasmiddel of wasverzachter achter in de wasmiddellade. Reinig de lade en de ruimte eromheen. Doe dit ook als je een automatisch reinigende lade hebt.
 • Draai 1 tot 2 keer per maand een was op 60°C om bacteriën te voorkomen. Stinkt de wasmachine? Draai dan een was op 90°C. Dit werkt het beste met een waspoeder voor witte was. Daar zit bleekmiddel in. Sommige machines hebben een hygiëneprogramma of een trommelreinigingsprogramma.
 • Extra spoelen tijdens een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten te verwijderen.

Voorkom kalkaanslag

Opwarmen van het water duurt langer en kost meer energie door kalkaanslag op het verwarmingselement. In gebieden met zacht water heb je niet zo snel last van kalkaanslag en in Nederland is de waterhardheid op de meeste plaatsen vrij laag.
Zo voorkom je kalkaanslag:

 • De dosering op verpakkingen van wasmiddelen is afgestemd op water met verschillende hardheden: laag, gemiddeld en hoog. Houd je dus aan de dosering op de verpakking. Bij water met een hoge hardheid (veel kalk) heb je meer wasmiddel nodig.
 • Was vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan hoge temperaturen (60°C en 90°C). Kalkaanslag ontstaat ook door verhitting.
 • Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte was en delicate was. Gebruik waspoeder voor witte en kleurechte lichtgekleurde was en was die hygiënisch schoon moet worden.
 • Op een verwarmingselement met antikalkcoating hecht kalk minder snel.

Antikalkmiddelen
Je hebt antikalkmiddelen zoals Calgon eigenlijk niet nodig als je de tips hierboven volgt. Gebruik je een antikalkmiddel? Gebruik dan de dosering voor zacht water. Een antikalkmiddel is overigens behoorlijk prijzig. Calgon raadt hun antikalkmiddel aan bij een hardheid van 8°dH of hoger, en bij elke wasbeurt. De kosten hiervan kunnen bij 4x wassen per week oplopen tot wel €850 over de levensduur van je wasmachine. Een verwarmingselement vervangen én het hogere energiegebruik vanwege kalkaanslag in de machine kost een stuk minder. Zelfs met een nieuwe machine ben je goedkoper uit. Gebruik een antikalkmiddel dus spaarzaam en alleen bij een wasbeurt op 60°C of hoger. Kies voor een goedkoop antikalkmiddel of ouderwets schoonmaakazijn.

Kalk verwijderen

Kalk in de machine verwijder je met een ontkalkingsmiddel. Je kunt azijn gebruiken om te ontkalken, maar wasmachinefabrikanten raden een speciaal ontkalkingsmiddel voor wasmachines aan. Houd je in elk geval altijd aan de gebruiksaanwijzing en gebruik deze middelen niet te vaak.
Voorkom verstoppingen

 • Controleer en reinig elk half jaar het zeefje in de watertoevoer. Dit zeefje zit bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai de kraan dicht als je de waterslang losmaakt. Bij de aansluiting op de wasmachine kan een tweede zeefje zitten. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan instructies voor het reinigen van het zeefje. Vergeet zet het zeefje niet weer terug te zetten.
 • Controleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter schoonmaakt.
 • Zorg dat er geen losse voorwerpen zoals munten in de was zitten. Deze kunnen in de pomp van de wasmachine belanden.

Voorkom beschadigingen

Controleer de rubberen ring rond de deur en trommel regelmatig op beschadigingen en losse voorwerpen.
Verwijder roestvlekken in trommel
Zitten er roestvlekken in de trommel? Verwijder deze dan met een speciaal middel voor RVS, zonder chloor. Gebruik altijd een zachte spons of doek, een staalborstel kan de trommel beschadigen. Draai na het schoonmaken een kort programma om de machine te reinigen.
Voorzorgsmaatregelen bij vorst
Daalt de temperatuur in de ruimte waar de wasmachine staat onder de 0°C? Verwijder dan al het water uit de afvoerslang en afvoerpomp. Zo voorkom je schade door vorst. Zet de machine pas weer aan als de temperatuur hoger is dan 0 °C.

Vaatwasser aansluiten

Hoewel de meeste fabrikanten aanraden je vaatwasser te laten plaatsen door een monteur, kun je het ook zelf doen. Hieronder vind je een stappenplan voor het aansluiten van een vrijstaande en een inbouwvaatwasser.

Vrijstaande vaatwasser aansluiten

 1. Stel de vaatwasser waterpas met de stelvoetjes.
 2. Check of de aanvoerslang geschikt is voor de temperatuur van het water dat de vaatwasser binnenkomt.
 3. Sluit de aan- en afvoerslangen en de elektriciteitskabels aan op het apparaat.
 4. Leid de aan- en afvoerslangen zonder knikken naar de watertoevoer en waterafvoer en sluit ze goed aan om lekkage te voorkomen.
 5. Steek de stekker van de elektriciteitskabel in het stopcontact.
 6. Maak de afvoerslang bij voorkeur vast aan de sifon, bijvoorbeeld met een klemband zodat hij niet los kan raken.
 7. Draai een eerste wasbeurt en ga na of nergens water lekt.
 8. Plaats de vaatwasser op de definitieve plek.

Inbouw vaatwasser aansluiten

 1. Kijk voor het plaatsen van welk materiaal je aanrechtblad is gemaakt: hout, steen of kunststof.
 2. Monteer bovenop de machine bevestigingsplaatjes.
 3. Controleer of de toevoerslang geschikt is voor de temperatuur van het water dat de machine binnenkomt.
 4. Sluit de benodigde water- en elektriciteitskabels op de machine aan.
 5. Leid de kabels en slangen zonder knikken naar de aansluitpunten.
 6. Stop de stekker van de elektriciteitskabels in het stopcontact.
 7. Sluit de aanvoerslang aan. Sluit deze hermetisch af om lekkage te voorkomen.
 8. Leid de afvoerslang bij voorkeur naar een sifon en maak deze daaraan vast. Zo voorkom je dat de slang losschiet.
 9. Schuif de vaatwasser op de definitieve plek en stel het apparaat met de stelvoetjes waterpas op de juiste hoogte.
 10. Draai een eerste wasbeurt en kijk of er geen lekkage is.
 11. Meet af waar de keukenkastdeur moet komen op de vaatwasser. Zorg dat de keukenkastdeur op dezelfde hoogte hangt als de andere keukendeurtjes.
 12. Bevestig het deurpaneel wanneer je zeker weet dat de vaatwasser werkt en de afmetingen correct zijn. Sommige machines kun je niet meer verstellen als het deurpaneel er eenmaal op zit.
 13. Maak de vaatwasser vast aan het houten of kunststof aanrechtblad. Of in het geval van een stenen aanrechtblad: bevestig het apparaat aan de tussenpanelen van de kastjes.
 14. Plaats de plint. Controleer of de deur goed opent en sluit. Pas de plint zo nodig aan.
 15. Plaats eventueel een opvulstuk tussen de machine en de muur.